Plantacja Kawy w Salento

Jak uprawia się prawdziwą kolumbijską kawę dowiedzieliśmy się na małej plantacji „Don Elias” oddalonej ok. 4 km od Salento. Wejście kosztowało 12 000 COP/2 os. (4USD). Wycieczka trwała ok. 40min, a oprowadzal nas wnuk właścicieli, który mówił świetnie po angielsku.

Najlepszymi warunkami dla kawy są właśnie relatywnie duża wysokość nad poziomem morza, która powoduje obniżoną zawartość tlenu w powietrzu, a także optymalna ilość światła słonecznego. Kawa w przeciwieństwie do np. winogron potrzebuje go trochę mniej, dlatego na plantacji jest wiele dodatkowych roślin, które dają cień. Jedną z nich jest bananowiec, który oprócz dostarczenia cienia pochłania także nadmiar wody. A w porze suchej rozprowadza wodę dzięki rozległej sieci korzeni.

Cała plantacja jest uprawiana bardzo ekologicznie. Zamiast oprysku pestycydami stosowany jest płyn z ostrych papryczek. Ananasy z kolei są naturalnym odstraszaczem szkodników. Wykorzystywany jest także naturalny nawóz z bananowców, pomarańczy i innych roślin. W uprawie pomagają także wszechobecne kury, które użyźniają i rozkopują glebę. Natomiast największym wrogiem kawy jest szkodnik boca. Jest on bardzo mało wrażliwy na opryski z uwagi na to, że jego larwy dostają się do jeszcze małych i zielonych ziaren, rosną razem z ziarnem, a nowe osobniki pojawiają się tuż przed zbiorem i wtedy atakują kolejne ziarna. Właściciele radzą sobie z tym problemem wykorzystując doświadczenie zbieraczy kawy, którzy do osobnych worków wrzucają podejrzane ziarna z robakiem, które z kolei natychmiast spalane są wraz z workami. Sprawność takiego rozwiązania to ok. 30%, co w porównaniu z klasyczną metodą oprysku jest 5 razy bardziej skuteczne. Wynagrodzenie zbieraczy jest proporcjonalne do przepracowanych godzin, a nie do ilości zebranej kawy. Sprzyja to większej sumienność podczas zbiorów i przez to trafia się mniej niedojrzałych owoców.

img_0500
Ananas przyciąga szkodniki do siebie, przez co chroni drzewka kawy
Bananowce
Bananowce, żyją krótko ale bardzo szybko rosną
Bananowiec z kwiatem
Bananowiec, który daje kwiaty zamiast bananów

Po zbiorach kawa jest wyciskane z czerwonej otoczki. Najlepiej aby w pojedynczym owocu kawy znajdowało się jedno ziarno. Jak są dwa to kawa bywa gorsza, natomiast jak są trzy to jest gorsza i słabsza.

Ziarna kawy
Świeże ziarna kawy
Maszyna do odzielania skórki od ziaren
Maszynka do oddzielania skórki od ziaren

Wyciśnięte ziarna zalewa się wodą. W zbiorniku z wodą, słodkawa warstwa wyciśniętych ziaren ulega fermentacji przez 24h. Nasiona te które wpłyną na powierzchnię są najgorszym gatunkiem i służą jako nawóz. Niektóre plantacje sprzedają je, ale mają one niewiele wspólnego z prawdziwą kolumbijską kawą. Po odsączeniu wody, która także służy jako nawóz, nasiona są suszone w tunelu foliowym przez ok. 2 tygodnie. Wysuszone nasiona są jeszcze pokryte pergaminową skorupką, która po ręcznym rozkruszeniu w worku jest odsiewana lub odwachlowywana i służy jako opał przy wypalaniu kawy. Kolor kawy zależy od długości wypalania i co ciekawe, im ciemniejsza kawa po wypaleniu tym mniej kofeiny posiada. Tak przygotowaną kawę można przechowywać lub zmielić.

img_0510
Suszenie ziaren
img_0511
Palenie kawy
img_0514
Mielenie ziaren

Po wycieczce zostaliśmy na krótką dyskusję przy degustacji, jednak przygotowana kawa wydała nam się dość słaba. W wielu miejscach w Kolumbii właśnie tak się kawę parzy. Na szczęście nie była słodzona, Kolumbijczycy lubią pić bardzo słodkie napoje (nie wspominając już o chlebie, który można dostać tylko w wersji na słodko, a jak zapewniają, że jest słony, to mówią nieprawdę 😉 ).

Wycieczka po plantacji była bardzo ciekawa i wspomniany ją bardzo miło, chociaż kawę piliśmy nie raz lepszą.

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Plantacja Kawy w Salento”

Zostaw komentarz/ Leave a Reply

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s